Kött & Fågelrätter

Snabbwok

1-2 portioner
1 kalkonschnitzel eller 1 kycklingfilé ca 150 gram
150 gram wokgrönsaker (färska eller frusna)
½ burk ca 2 dl kokosmjölk/ grädde
½ tsk supersalt
1 krm svartpeppar
1 msk kokosolja eller smör att steka i
Börja att skära kalkon eller kyckling i strimlor
Hetta upp kokosolja eller smör i stekpannan
Lägg försiktigt ner köttbitarna och låt fräsa i stekpannan.
När köttbitarna fått färg använd stekspade och rör runt så att de alla får gyllenbrun färg runt om
Lägg ner wokgrönsakerna och låt steka med
Krydda med supersalt och peppar
Häll på kokosmjölk och låt allt puttra ihop någon minut
Häll upp i skål eller på tallrik och servera
Gott med en enkel sallad till
Tips!
Variera kryddor som ingefära, tandorikrydda, tacokrydda, tamarisoja, vitlök, chilipeppar.
Har Du tid så blir det ännu godare om du lägger i några halverade champinjoner och om du tål 1 dl nötter eller pumpafrön.
E
xtra gott blir det att tärna fetaost och lägg i före servering

 

Örtbakad kyckling med squashtagliatelle      

4 portioner

4 kycklingfiléer

1 kruka färsk basilika

½ kruka persilja

50g parmesan

25 g valnötter

1 vitlöksklyfta

2 dl cremé fraiche

supersalt och peppar efter smak

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg filéerna i en ugnsfast form. Lägg basilika, persilja, parmesan, valnötskärnor och vitlök i en matberedare och kör till en smulig massa.

Blanda cremé fraiche och örtblandningen och smaka av med supersalt och peppar. Bred blandningen på filéerna. Stek i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Tillsätt hackad bladpersilja, riven parmesan och strö på flingsalt och färskmalen svartpeppar.

Servera kycklingfiléerna med squashtagliatelle ( recept finns under grönsaker)och garnera med basilikablad och valnötter. Lägg på paprika i strimlor som garnityr.

Baconlindat kycklinglår med fetaost

4 personer

600 gram benfria kycklinglår/ ovanlår

1-2 paket bacon

1 paket (150 g)fetaost av får/ get

Salt, peppar och persilja

Putsa köttet från ev. senor och skinn.

Salta och peppra kycklinglåret på under och ovansidan

Mosa fetaost och persilja, lägg moset på insidan av låret.

Rulla ihop så att fetaosten blir inne i kycklinglåret, fäst ev. med tandpetare.

Rulla en till två baconskivor runt kycklinglåret, lägg dessa i en ugnsäker form.

Stek i ugn ca 30-40 minuter på 175 grader.

Servera med grönsaker rostade i ugn, toppade med pumpakärnor och en klick god bearnaisesås.

Kyckling/ kalkonbullar med stekta grönsaker    

4 portioner

5 kycklingfiléer / 600 g kalkonbröst

eller  600 g  färdig kycklingfärs/ kalkonfärs

1 ägg

1 tsk supersalt

1 krm peppar

Rivet skal av lime

2 vitlöksklyftor

5 cm färsk ingefära

1 grön chili (eller 1-2 krm chilipeppar)

1 dl sesamfrön

Smör/ Kokosolja att steka i

Riv ingefäran. Finhacka chilin och vitlöken. Lägg kycklingfiléerna, ingefära, chili, vitlök, ägg, supersalt och peppar i en matberedare och mixa till färs. Blanda sist ner det rivna limeskalet.

Forma färsen till bullar eller biffar och rulla dem i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med smör/ kokosolja och stek kycklingbullarna tills de får fin färg. Sänk värmen och efterstek 10-15 minuter.

Höstboost grillad kyckling                                 

4 personer

4 skivade kycklingbröst

1 msk kokosolja

2 hackade vitlöksklyftor

6 st tunna skivor färsk ingefära

2 förpackning kokosmjölk a 400g

1 tsk supersalt

1 tsk grovmalen peppar

1 tsk gurkmeja

4-5 st broccolibuketter

4 st salladslökar, delade på mitten

¼ bit strimlad vitkålshuvud

Färsk basilika

Färsk Chili

Smält kokosoljan i en stekpanna på medium värme.

Stek vitlöken och ingefäran en kort stund häll sedan på kokosmjölken och kryddorna som gurkmeja, peppar och supersalt.

Stek kycklingbrösten i kokosolja tillsammans med chili i stekpanna.

Häll under tiden i övriga ingedienser i såsen och låt småkoka lagom stund så grönsakerna blir lite lätt mjuka och med tuggmotstånd.

När såsen är färdig häll den över kycklingen som är färdigstekt eller servera det var för sig med en härlig sallad av babyspenat, tomater, zuccini.

Slow-cooked kalkonklubba

2- 3 portioner

1 kalkonklubba Ca: 600 gram

Marinad:

2 msk tamarisoja

2 tsk supersalt

1/2 tsk svartpeppar

1 dl oliv eller rapsolja med smak ex: citron, basilika eller ramslök

1 msk vinäger (röd, balsam eller vitt vin)

1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta

Till buljongen:

2 gula lökar delad i bitar

2 morötter skurna i bitar

2 palsternacka i bitar

10 vitpepparkorn

10 svartpepparkorn

2 lagerblad

Ett par kvistar färsk persilja eller andra örter

6-8 dl vatten

Blanda marinad och lägg kalkonklubban i denna ett par timmar.
Hetta upp en gjutjärnspanna med smör eller olja.
Bryn kalkonklubban runt om så att den får färg.
Tillsätt därefter 6-8 dl vatten, grönsaker och kryddor och lägg på lock.
Sänk temperaturen på plattan så att klubban bara småkokar, späd eventuellt med mer vatten under tiden klubban puttrar.Låt puttra 3-4 timmar tills köttet är mjukt och mört.
Ta upp köttet och låt svalna en stund, lossa därefter köttet från benet.
Spara buljongen till ett senare tillfälle. Går bra att frysa in.
Servera kalkonköttet med en krispig sallad, pumpakräm/sås, guacamole, rödebetor. Toppa med rostade pumpakärnor och palsternacka.

Saftiga köttfärsbiffar av kalkon.

500g kalkonfärs

1 finriven gul lök

2 ägg

Ca: ½-1 dl grädde eller vatten

1 tsk fiberhusk

2 tsk supersalt

½ tsk vitpeppar

Skala och finriv löken. Blanda kalkonfärs, lök och ägg.

Strö över fiberhusk och kryddor och späd med grädde/ vatten.

Låt stå ett par minuter innan du formar till biffar eller järpar.

Bryn de i stekpanna med smör.

Servera med stekt lök, blomkålsmos, broccoli och lingon.

Pulled pork

8 portioner
1,5 kg fläskkarré
4 msk tomatpuré
3 msk olivolja
1/2 dl tamari soja
3 lagerblad
8-10 nejlikor
1-2 lökar
1-1,5 msk supersalt
1 msk finmald svartpeppar
Ev. 1 pressad vitlöksklyfta
Blanda supersalt och peppar och klappa in i köttet. Blanda sedan samman alla ingedienser i en plastpåse så att det blir en marinad. Lägg i köttet i plastpåsen och marinera minst 2 dagar, vänd på påsen efter 1 dag.
Tillaga köttet i en ugnsform 100-120 grader i 8 timmar, vänd på köttet ca: 1 gång/ timme.
Servera köttet med hemgjord Bbq-sås, guacamole, baby spenat, röda och gula körsbärstomater, ringla över lite olivolja och rostade nötter.

Älgstek

8 portioner
1,5 kg älgkött (lämplig till stek)
1/2 dl tamarisoja
1/2 dl rapsolja
10 st enbär
2 tsk rosmarin
2 tsk timjan
1 msk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
Lägg steken i en ugnsform.
Blanda marinaden i en skål och häll över steken.
Låt den stå i kylen över natten och marineras
Dag 2
Ställ ugnen på 125 grader
Sätt in steken i ca 3 timmar, kolla innertemperaturen ska ligga på 65-70 grader.
Ta ut från ugnen och låt steken svalna, skiva sedan upp i tunna skivor.
Servera med rotfrukter i ugn, babyspenat, smörstekta kantareller, sky från köttet eller om du har möjlighet att göre en hemlagad bearnaisesås.