Jul och Nyårs recept

Jul och nyårs förslag

Läcker Radiokaka
15-20 bitar
4 dl blandade nötter t ex: valnötter, cashewnötter, mandel
400 g mörk choklad blanda 70% och 80-86%
1 dl vegetabilisk kokosolja med eller utan smak
2 dl grädde
2 msk smör
2 tsk vaniljpulver (ekologisk)
Valfri smaksättning
Hacka och rosta nötter/ mandel i stekpanna med kokosolja.
Hacka chokladen. Värm grädden i en liten kastrull och låt chokladen smälta med på lägsta värmen.
Tillsätt kokosolja, smöret och kryddorna.
Lägg bakplåtspapper i en form och lägg i rostade nötter, häll sedan över chokladfyllningen.
Låt stelna i kylen och skär i rutor.
Serveras svalt.

Nötkaka med pepparkaksmak
6 dl cashewnötter
15-20 dadlar
1-2 msk vatten eller kokosolja
3 tsk pepparkakskrydda
Lägg nötterna i en mixer och kör en stund. Lägg därefter i urkärnade dadlar och mixa tillsammans, blanda i krydda och därefter vatten eller kokosolja till lagom konsistens. Ta ut från skålen och rulla till en lång smal rulle, skär sedan i lagom stora kakbitar, hacka nötter och dekorera med ovanpå.

Fylld kalkonrulle
4 personer
Räkna 2 skivor kalkonkött per person om det bjuds till förrätt eller mingel
8 skivor Extra rökt kalkonbröst
6 msk färskost med smaksatt med gräslök (här kan man variera efter egen smak)
Gör i 2 omgångar, börja med att
Lägg ut 4 kalkonskivorna på en skärbräda i en rad, lägg dem över varandra med ca 1 cm/ skiva.
Bred färskosten på skivorna. Rulla därefter ihop till en rulle. Skär dem i bitar lite snett i 2,5 cm bitar och lägg på ett fat. Dekorera med en tomatbit och en persiljekvist på vardera skiva.

Chokladbollar
6 dl cashewnötter och mandel
10-15 dadlar
1-2 msk kokosolja
1 msk raw kakao
1/2-1 msk vatten eller kokosolja
Att rulla i:
Kokosflingor
Hela linfrön
Lägg nötterna och mandel i mixer/matberedare och kör en stund.
Lägg därefter i urkärnade dadlar och mixa tillsammans, blanda i kakao och därefter vatten eller kokosolja till lagom konsistens.
Gör till små bollar och rulla i kokosflingor och/ eller linfrön.

Grönkålschips
300g grönkål
3 msk kokosolja eller olivolja
½-1 tsk Supersalt
1 krm Cayenne
1 krm Chiliflakes
Värm ugnen till 225 grader.
Skär bort grönkålsblad från stjälken och hacka till mindre bitar.
Blanda olja och kryddor och ”badda” in bladen med (går bra att göra med händerna), fördela grönkålen på en plåt eller i ugnsfast form, rosta i ugn 5-10 minuter, ta ut från ugnen och rör runt ett par gånger.
Servera ljumna till en god Janson eller som snacks.


Fler tips till julbordet:

Jansons Frestelse med rotfrukter
4-6 personer
800 g morot, kålrot, rotselleri och palsternacka
1 lök
10-12 ansjovisfiléer
2 krm av vardera kryddpeppar, svartpeppar, kryddnejlika och kanel
2,5 dl vispgrädde, kokosmjölk eller vatten
1 tsk salt
Smör eller kokosolja till formen
Sätt ugnen på 200°.
Skala, strimla eller riv morot, kålrot, rotselleri och palsternacka, på grov sida av rivjärn eller i en matberedare till strimlor.
Skala och skiva löken i tunna skivor.
Varva rotfrukter och lök i en smörjd ugnssäker form.
Fördela ansjovisfiléerna i formen och täck med resten av grönsaker och lök.
Blanda grädde, kokosmjölk eller vatten med kryddor och häll över.
Grädda längst ner i ugnen c:a 1 timme.

Sockerfri Löksill
400- 500g urvattnad sillfilé
1 röd eller gul lök
1 dl vit balsamvinäger
1,5 dl vatten
2 msk ättika
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Koka upp vinäger, vatten och ättika.
Så fort den börjar koka, dra den från spisen och låt den kallna.
Lägg kryddpepparkornen och lagerblad i botten av en stor glasburk.
Skär sillfiléerna i c:a 2 cm skivor.
Skiva löken i tunna skivor. Varva sill och lök i glasburken.
Häll över avsvalnade lagen. Om bitar av sillen sticker upp ovanför lagen, lägg något på som trycker ner den t.ex. en rostfri tesked. Sätt lock på burken.
Låt stå i kylskåp i minst 1 dygn innan du äter den.
Håller sig upp till 2 veckor i kyl.

Senapssill
400-500 g urvattnad sillfilé
½ dl dijonsenap eller annan osötad senap
1 dl vit balsamvinäger
1 tsk ättika
½ dl hackad dill
1 dl olja
Skär sillfiléerna i c:a 2 cm skivor.
Mixa senap, vinäger, ättika och dill i en matberedare eller vispa förhand eller med elvisp. Droppa försiktigt ner oljan under kraftig vispning. Rör ner sillen i senaps såsen och lägg den på i glasburk med lock.
Låt stå i kylskåp 1 dygn innan servering.
Hållbar ca: 2 veckor

Hemgjord majonnäs
2 hela ägg
1-1,5 tsk dijonsenap
1/2 tsk supersalt
1 knivsudd vitpeppar
1 msk citronjuice eller vit balsam vinäger
3-4 dl neutral rapsolja (kallpressad ger mycket smak)
Ett bättre val är att ta 1/2  del av naturell rapsolja och 1/2 del av kallpressad rapsolja
Tänk på att ha samma temperatur på alla produkterna före beredning.
Dela äggen i matberedare,
tillsätt olja i en fin stråle och kör matberedaren på maxfart.
Tillsätt de övriga ingredienserna efter smak och tycke.
Häll i glasburk, hållbar minst 1 vecka i kylen.

Julig Cole Slaw
1/4 huvud finstrimlad rödkål
1/4 finstrimlad rödlök
3 stjälkar blekselleri i små bitar
1 dl majonnäs
2cm finriven ingefära
2 tsk supersalt
2 krm malen peppar
2 tsk vitt vins vinäger
1/2-1 dl rostade valnötter eller solroskärnor
Strimla grönsakerna och lägg i en bunke, tillsätt majonnäsen och rör om, riv ner ingefära och smaksätt med salt och peppar.
Låt stå och dra i rumstemperatur 1-2 timmar.
Vänd ner nötter eller solroskärnor strax före servering
Eller servera nötter och solrosfrö bredvid.

Muffins med saffran
12 stycken
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 bananer
2 ägg
1 påse 0,5 gram saffran
Kokosolja till formarna

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Mosa bananer och rör ihop med ägg och tillsätt bananmoset i de torra ingredienserna.
Ställ muffinsformar som är penslade med kokosolja i en muffinsform för ugnen, eftersom smeten är ganska lös.
Klicka ut smeten i formarna.
Grädda i mitten av ugnen 10 minuter.
Servera med lite bär och en klick vispad grädde


Gravad lax
Till 1 kg laxfilé:
2,5-3 msk salt
1-2 tsk grovstött vitpeppar
Några kvistar finhackad dill
Dela laxfilén på mitten. Fördela och gnid noga in laxköttet med saltet.
Strö över peppar och rikligt med dill.
Lägg köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del.
Lägg laxen i en plastpåse, förslut den och lägg den på en tallrik.
Ställ tallriken i kylen och lägg ytterligare en tallrik ovanpå. Lägg eller ställ en tyngd ovanpå t.ex. en mortel.
Låt laxen gravas i c:a 3 dygn och vänd den 1-2 gånger per dygn.
När den är färdig, häll bort laken och skrapa bort peppar och dillen. Skär i tunna skivor.
Om laxen inte varit fryst innan gravning, bör den frysas innan man äter den

Till laxen serverade jag hemlagad majonnäs, så enkel och så god, variera med lite olika smaksättningar och prova dig fram vad som passar dig bäst
Variera smaker med olika örter, dill, persilja, vitlök, saffran, gurkmeja och ingefära mm…

Nöt bröd
1 avlång form
200g linfrön
50g sesamfrön
50g hasselnötter
50g mandel
50g fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkrydda
Mixa allt detta till en fin mjölblandning!

50g smält smör
1 dl crème fraiche
250g keso
6 ägg
Blanda ihop till en smet

Häll i mjöl blandning i smeten och rör ihop till en ”deg”.
Häll i en bakplåtsklädd avlång form, strö ev. över solroskärnor.
Grädda 60-80 minuter, 175 grader. Känn med en sticka att brödet är torrt inuti.
Ta ut och lossna från formen, låt svalna på galler.
Skiva upp och servera till soppa, frukost eller dela skivorna diagonalt och lägg på en klick räkröra/tonfiskröra och servera som förrätt.
Nöt bröd går bra att frysa.

Grönkålsallad
10-12 grönkålsblad
20-25 stycken körsbärstomater
1/4 finstrimlad rödlök
1-2 msk oliv eller raps olja
1/2-1 tsk supersalt
1 nypa svartpeppar
1-2 tsk vit balsam vinäger

Riv av grönkålsbladen från stammen, i små bitar
Dela tomaterna på mitten
Skala rödlöken och skär i tunna strimlor
Blanda olja, vinäger och kryddorna.
Blanda grönsakerna och häll dressingen över, låt stå och dra ett par timmar före servering, är god att servera rumstempererad.

Rostade brysselkål
1 påse färsk eller frusen brysselkål
1 tsk supersalt
1 krm mald svartpeppar
Raps eller olivolja med citronsmak
Skölj och ansa brysselkålen, dela den i halvor och lägg i en ugnsfast form
Blanda olja och kryddor, ringla över kålen
Stek i ugnen 200 grader ca 15-20 minuter, kålen ska vara rostad, krispig och brun ovanpå.

Glögg
3-4 koppar

1 liter björnbär och/ eller blåbär

2 dl vatten

2 kanelstänger

2 stjärnanis

2 pomeransskal

10 kryddnejlikor

1-2 msk finriven ingefära

Saft av 1 lime

Koka upp bär och vatten i kastrull. Lägg i alla kryddor och låt puttra 20 minuter. Ta ifrån värmen och rör ner ingefäran och limesaften, låt glöggen svalna. Sila genom en nätsil och värm på när den ska serveras. Önskas en sötare glögg rör ner lite honung. Servera med flagad mandel eller blandade rostade nötter.

Nyårstips!

Räkfyllda endiveblad               4 personer

500 g oskalade räkor

½ dl majonnäs (gärna hemgjord, finns recept under julmat)

5 cm purjolök, finskuren

1 msk finhackad dill

½ tsk Supersalt

1 nypa Peppar

½ tsk Gurkmeja

2 tsk hackad gräslök

1/4 bit röd paprika

Skala räkorna. Finhacka purjolök och ev. dill. Blanda majonnäsen med kryddorna och vänd därefter ner purjolöken, dill och räkorna.

Skölj 4 endiveblad och lägg ut på en bricka, eller förrättstallrikar. Klicka räkfyllningen i salladsbladen och dekorera med fint strimlad paprika samt gräslök.

Ugnsstekt Stek
6-8 personer

1,5 kg benfri fläskkarré i bit

(går bra att använda fransyska, rostbiff, bog av nöt, innertempen ska då vara ca 62 grader)

500 g steklök

3 morötter

4 vitlöksklyftor

1 tsk rosmarin

3 lagerblad

5 svartpepparkorn

2 kvistar persilja

2 dl torrt vin, kan bytas ut mot vatten

1dl köttbuljong

5 dl vatten

2 msk smör/ kokosolja att steka i

1 tsk supersalt

2 krm svartpeppar

Krydda steken med salt och peppar. Skala steklök, morot och vitlök. Skär morötterna i grova bitar. Bryn köttet runt om i en stek panna med smör i en gryta som tål ugnsvärme, fräs ca 3 minuter. Lägg ner grönsakerna och låt bryna på ett par minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Tillsätt kryddorna i grytan och övriga ingredienser, koka upp. Lägg på locket och efterstek i nedre delen av ugnen 1,5 timme, köttets innertemperatur ska vara 80-85 grader.
Skiva upp köttet och servera med broccolisallad, marinerade paprikor och hummus..

Marinerad paprika
4 portioner

3 paprikor i olika färger
½ dl raps /olivolja
1 citron
½-1 tsk supersalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 msk färsk hackad timjan eller ½ msk torkad timjan
Skölj, dela och kärna ur paprikorna. Lägg halvorna med den kupade sidan upp i en ugnssäker form. Grilla mitt i ugnen 225 grader ca 20 minuter tills skalet är svart och bubbligt. Låt paprikorna svalna och dra sedan bort skalet. Skär i strimlor. Skölj citronen i vatten, riv skalet och pressa ut saften. Blanda citronskalet och saften med olja och kryddorna.
Häll marinaden över strimlorna och låt stå kallt 1 timme. Servera till en god bit kött.

Broccolisallad
4 portioner

2 stånd färsk broccoli

¼ rödlök

3/4 dl majonnäs

1 tsk balsam vinäger

2 msk rostade solroskärnor/ pumpafrön

Supersalt och peppar

Ev. granatäpplekärnor

Rosta solroskärnor i stekpanna

Skär av broccolistammen och dela på broccolibuketterna i bitar.

Skala och strimla rödlöken.

Blanda majonnäs och balsamvinäger, broccolibuketter, strimlor av stammen, rödlök och solroskärnor, smaksätt med supersalt och peppar, dekorera med granatäpplekärnor.

Låt gärna stå och dra ett par timmar i rumstemperatur så broccolin blir mjuk.

Hummus
500 g Kikärter

Supersalt till kokningen

200 g osaltad Tahini

Fin olivolja

Juice från 2 citroner

3 pressade vitlöksklyftor

Paprikapulver

Supersalt

Peppar

Bladpersilja och Sesamfrö

Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten i ett dygn. Byt vatten vid ett par tillfällen.

Hetta upp nytt vatten och 1 msk supersalt i kastrull och sjud kikärtorna till de är helt mjuka i ca: 2 timmar.

Mixa samman kikärter, tahini, vitlök, pressad citron, paprikapulver och droppa i olivolja tills blandningen är helt slät och en lagom konsistens. Smaka av med supersalt, peppar. Hacka bladpersiljan lite grovt, rosta sesamfrön och strö över vid servering.

Lime och nötpaj
12-16 portioner

Mixa 2,5 dl cashewnötter, 2,5 dl mandel och 10-12 st kärnfria dadel, blanda i 1 tsk kanel, 1 tsk vaniljpulver och lite supersalt till en ”deg”.

Fördela ”degen” i en rund form med avtagbar kant och tryck ut till ett jämt täcke.

Ställ i kylen och gör under tiden fyllningen.

Mixa 3 avocado, saft och skal från 1 citron och 1 lime, 1 tsk vaniljpulver, ½ dl kokosmjölk( det fasta i burken) , 1 msk chiafrön och en aning honung för sötare smak.

Bred ut fyllningen i pajskalet

Vispa kokosgrädde(det fasta i kokosmjölkburken) när den är riktigt kall till grädde och servera vid sidan om så är rätten helt mjölkfri.

Skär pajen i 12-16 bitar, dekorera med färska hallon eller jordgubbar vid servering.