Grönsaker & Bär

Raw sylt

Kör med stavmixer
250g tinade hallon/ blåbär eller båda
2 msk chiafrön
1 krm vaniljpulver
Tillsätt 1 tsk honung eller ¼ färsk mango som sötning

Låt stå i kylen 1 timme före servering
Sylten håller 1 vecka.
Använd till din naturella yoghurt, till pannkakor och/ eller pannacotta

Marinerade zucchininudlar                                                        

2-4 portioner

2 stora zucchini

20 st. cocktailtomater skurna i halvor

Om du önskar nudlarna mer matiga:

200 gram mozzarella

Örtdressing/kräm:

3-4 msk olivolja

1 msk vit vins vinäger

80 gram parmesan

½ dl färsk basilika

½ dl persilja

½ tsk supersalt

1 nypa svartpeppar

Riv parmesan osten fint.

Blanda kryddor med olja och vinäger i matberedare och mixa, lägg ner parmesanosten i slutet och mixa till en kräm.

Svarva zucchini i grönsakssvarv till strimlor och lägg i skål, blanda ner delade tomater.

Väljer du nudlarna mer matigt dela mozzarella i skivor/bitar och blanda med i skålen.

Vänd sist ner ört crèmen och blanda runt.

Låt gärna nudlarna stå och dra och ta smak ett tag före servering.      

Cole Slow                

½ vitkålshuvud

1 stor morot

(1 grönt äpple, kan uteslutas)

4 msk äkta majonnäs

(0,5 dl turkisk yoghurt om man inte behöver ha den mjölkfri)

1 msk osötad dijonsenap

Supersalt och peppar.

Blanda majonnäs, senap och ev. turkisk yoghurt.

Finstrimla vitkålen, riv moroten och ev. äpple, blanda detta med majonnäsblandningen och smaksätt med supersalt och peppar. Kan med fördel stå i kylen 1 dygn innan servering!

Squashtagliatelle                   

4 portioner

4 squashfrukter

1 tsk supersalt

½ dl god olivolja gärna med smak

Rivet skal av en citron

1 knippe färsk bladpersilja, fling salt och nymalen svartpeppar

50 g grovt riven parmesan

Röd, grön och gul paprika

Skölj squashen och hyvla tagliatellestrimlor med en potatisskalare. Lägg strimlorna i ett durkslag och blanda med supersalt. Låt stå och vätska sig minst 30 minuter.

Lägg över squashtagliatellen i en skål. Häll på en god olivolja(gärna med smak), rivet citronskal och saften av en citron och blanda. Tillsätt hackad bladpersilja, riven parmesan och strö på flingsalt och färsk mald svartpeppar före servering.

Härlig smakrik ratatouille

2-4 portioner

2 msk kokosolja
1 stor röd eller gul lök
3 vitlöksklyftor
2 små auberginer
1 grön squash
1 gul paprika
1 röd paprika
3 tomater
Örter så som rosmarin, basilika, persilja
Supersalt och peppar

Finhacka lök och vitlök. Tärna sedan alla grönsaker i 2×2 cm.
Värm en tjockbottnad kastrull med kokosolja. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa en liten stund utan att ta färg. Lägg sedan i resten av grönsakerna, kryddor och örter. Låt blandningen koka ihop ca 30 minuter, smaka av med kryddor och ev. mer örter.

Enkla sommargrönsaker

1 zucchini

1 rödlök

1 silver lök

8 körsbärstomater

1 röd paprika

1 msk paprikapulver, 1 msk oregano, 1 msk hackad perilja

Supersalt och peppar

Tärna zucchinin och löken. Strimla paprikan. Stek alla grönsaker i panna med kokosolja eller smör. Krydda efter smak. Lägg sist i de delade tomaterna, rör om och servera.

Pizzasallad

4 portioner

¼ vitkålshuvud (stort)

2-3 msk olivolja

1 ½ msk vit balsamvinäger

1 tsk supersalt, svartpeppar

1 tsk torkad oregano

Strimla vitkålen, Häll olja, vinäger och kryddor i en plastpåse. Lägg ner den strimlade vitkålen i plastpåsen och knyt igen. Blanda vitkålen och dressingen. Låt ligga några timmar så får den god smak.

Vårliga stekta grönsaker

2 portioner

½ zucchini

10 Körsbärstomater

8 gröna sparrisar

2 salladslökar

1 morot

Skiva zucchini och morötter i slantar.

Sjud sparrisen i ett par minuter.

Dela tomaterna.

Hetta upp en stekpanna med kokosolja eller smör, stek på grönsakerna tills de fått lagom färg, lägg sist i tomaterna, så de endast blir lite ljumna. Servera på tallrik och ringla över rapsolja med smak av citron några skivor av kallt kött t ex: kalkonkött, skinka, rostbiff. Rosta lite cashew nötter och strö över grönsakerna före servering. Blanda en god aioli och servera i skål bredvid.

Bakad rödlök med valnötter

4-6 portioner

8 rödlökar

Olivolja

Supersalt och peppar

40g hackad färsk spenat

Parmesanost

50g valnötter

1 citron

Starta ugnen till 200 grader

Dela löken i halvor och dra av skalet. Lägg i ugnsform, droppa över lite olja, baka i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna lite, lägg på spenat.

Mixa riven parmesan, rivet skal från citronen, olja och hälften av nötterna till en dressing. Smaka av med salt och peppar, citronsaft och droppa dressing över. Strö sist över hackade valnötter och riven parmesan. Servera till kött eller fisk.

Rostad palsternacka
5-6 palsternackor
0,5-1 tsk Supersalt
3 msk oliv eller rapsolja

Starta ugnen till 225 grader
Skala och skär palsternacka i fina tändsticksstora strimlor.
Lägg på bakplåtsklädd plåt.
Strö över supersalt och olja.
Rosta i ugn ca 10-15 minuter.

Marinerade rödbetor
4 rödbetor
1-2 msk vitt vins vinäger
Supersalt                                                                                                                                            Svartpeppar
2 msk hackad Persilja
Koka upp vatten i kastrull.
Lägg ner rödbetorna och låt koka 15 minuter.
Låt de svalna och dra därefter av skalet.
Dela rödbetorna i halvmånar.
Lägg i en skål med vittvinsvinäger, salt, peppar och persilja.
Låt de dra en stund innan de serveras.

Broccolisallad

4 portioner

2 stånd färsk broccoli á 250 g

¼ rödlök

3/4 dl majonnäs

1 tsk balsam vinäger

2 msk rostade solros/ pumpakärnor

1 paket strimlad och stekt bacon

Supersalt och peppar

Rosta solros/ pumpakärnorna i stekpanna.

Finstrimla bacon och stek tills de är knapriga, låt svalna.

Skär av broccolistammen och dela på broccolibuketterna i bitar.

Skala och strimla rödlöken.

Blanda majonnäs och balsamvinäger, broccolibuketter, rödlök och solroskärnor, baconstrimlor och smaksätt med supersalt och peppar.

Låt gärna stå och dra ett par timmar så broccolin blir mjuk.

Blandsallad med mandel och valnötter

4 personer

Blanda efter eget smak och tycke

½ påse av vardera gröna blad ex: ruccola, babyspenat, röd mangold

2 avokado, tärningar eller skivor

½ rödlök skivad

½ gurka delad skalad och tärnad

1 dl rostad mandel

1 dl rostade valnötter

Granatäpplekärnor från 1 äpple

Ringla över en god olja (oliv eller rapsolja) med smak

Och några stänk balsamvinäger

Lägga allt på ett stort fat och servera.

Matig grönsallad     

4 portioner

Blanda efter eget smak och tycke

½ påse av vardera gröna blad ex: ruccola, babyspenat, röd mangold

1 klyfta Rödkål eller vitkål finstrimlad

1 morot slantad och delad

½ gurka delad, urgröpt och skivad

10-15 Körsbärstomater delade

½ burk kalamata oliver

¼ burk Soltorkade tomater strimlade

2 stjälkar blekselleri strimlade

Om man vill: 1 burk feta ost i tärningar

”Pimpa” salladen med färska lingon (går bra med frusna också)

Dressing:

2 dl turkisk yoghurt

½ dl majonnäs

Saft från ½ lime

1 liten bit finriven ingefära

Blanda och låt dra en timme före servering i kyl.

Salladen blir läcker att blanda och lägga på fat.