Ägg, Fisk och Skaldjur

Wraps

1 portion bra alternativ till utflykt
3 ägg
1 ½ tsk fiberhusk
½ tsk supersalt
Lite vatten
Rör ihop till en smet.
Stek i panna med kokosolja eller smör, ett par minuter på varje sida
Lägg wrapen på en bit foliepapper, fyll wrapen med tex: avokadobitar, skivad rökt kalkonkött, ostskivor, babyspenat och rulla ihop. Servera på utflykten som en god wrap.
Servera rostade nötter, grönsaker så som coctailtomater, morotsstavar, blomkål och broccolibuketter med en god dippa till.

Fläskpannkaka

6 portioner
200 g varmrökt sidfläsk eller 3 paket bacon skär i tärningar
8 ägg
150 g riven ost
1 ½ dl grädde
250 g keso
Ugn 225 grader
Stek tärnat sidfläsk eller bacon i ugnsfast form i ugnen tills det fått färg ca 15 minuter.
Vispa samman ägg, grädde, riven ost och keso
Häll äggblandning över det stekta köttet
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, tills den stelnat i mitten och fått gyllenbrun färg
Servera med en krispig sallad och skivad avokado
Fläskpannkakan är god att ta med som picknick mat och äta denna kall.

Omelett

1 portion
2-3 ägg (gärna från gräsätande hönor, har högt omega 3 innehåll)
2 tsk fiberhusk
½ dl vatten
½ tsk supersalt
En nypa av nymald svartpeppar
Ev. malen kanel, vaniljpulver eller kardemumma
Vispa ihop äggen, tillsätt fiberhusk och kryddor, späd med vatten.
Låt svälla ett litet tag.
Hetta upp en stekpanna med kokosolja eller smör och stek ett par minuter på varje sida
Servera med en klick smör, kokosolja och/eller färska bär

Främmat lax med grädde och spenat

6 portioner

1 skinnfri laxsida ca 1,2 kg

150 gram babyspenat

1 ½ tsk supersalt

½ tsk svartpeppar

3 dl vispgrädde

1 kruka färsk basilika, hackad- mängd efter tycke och smak

3 dl riven parmesanost

Ugn 170 grader.

Börja med att lägg babyspenat i botten i en ugnsform.

Lägg därefter ner laxsidan (om skinnet sitter kvar lägg skinnsidan nedåt så den lätt går och plocka bort när fisken är klar) krydda med supersalt och peppar.

Riv parmesanost, blanda med hackad basilika, lägg ovanpå laxsidan.

Häll grädden i formen

Stek i ugn mellan 30-40 minuter beroende på tjocklek på laxen- innetemperatur på laxen ska vara 58 grader

Servera med blomkålsmos, förvälld sparris och lättkokta broccolibuketter.

Laxröra på krussallad               

4-6 portioner

100 gram varmrökt lax

1 dl créme fraiche

1/2 dl hemgjord majonnäs

1/2-1 msk hackad dill

Några stänk citronsaft

1/4 finhackad rödlök + till dekoration

Gul och rödpaprika strimlor som dekoration

6 förvällda sparrisstänger

Ruccolablad

Krussallad eller romansallad

Lägg laxen i en skål, dela(mosa) sönder i småbitar.

Blanda i övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar

Lägg ruccola och salladsblad på assiett och klicka i laxröran.

Skär några strimlor rödlök samt paprika och förvälld sparris att dekorera med.

 

Fisk och skaldjurssoppa med fröknäcke/ nötbröd              

4 portioner

1 gul lök

1 msk smör eller(kokosolja= mjölkfri)

3 dl vatten + (1 dl torrt vitt vin)

2 msk fiskfond (du kanske har någon i frysen från en tidigare rätt)

3 dl grädde, går att byta ut med kokosgrädde om man vill ha den mjölkfri

1 krm vitpeppar

400g vit fisk, ex torskfilé

100g kallrökt lax

2 dl skalade räkor

2 msk hackad dill

Cremé fraiche

Skala och finhacka löken och fräs i smör eller olja i en stor gryta.

Tillsätt vatten, vin, fiskfond och grädde. Smaksätt med salt och peppar, låt koka i 5 minuter.

Skär den vita fisken i stora kuber och strimla laxen.

Lägg den vita fisken i grytan och sänk värmen. Låt sjuda ca 3 minuter. Fisken är färdig när det är vitt inuti. Ta av grytan från värmen och tillsätt lax, räkor och dill.

Servera genast med en klick cremé fraiche, fröknäcke eller nötbröd. Se sparat recept.

Laxrullar (sushi alternativ)

3-4 portioner

1 paket kallrökt lax ca 200g

1 burk Philadelphiaost med smak av örter, gräslök eller pepparrot

Naturell Philadelphia och blanda med olika örter, hackad rucola, babyspenat, citronsaft, supersalt och peppar efter din smak och tycke.

Sesamfrö

Riv av en bit plastfilm och lägg på skärbräda. Lägg laxskivorna lite omlott på en rad. Blanda din Philadelphia till en kräm och bred på laxskivorna, eller klicka ut på framkanten, så att du sedan kan rulla ihop. Lägg i frysen ca 30 minuter. Skär de i 2 cm tjocka skivor, rulla dem i sesamfrö och lägg på fat. Servera som plockmat eller till förrätt på en god salladsbädd med en god klar dressing att doppa rullarna i.

Laxpaté med romsås

6-8 portioner

500 g färsk lax

2 ägg

Dill

Dijonsenap

1,5 msk vinäger

4 dl grädde

0,5 krm cayenne

1 tsk salt

Ev. lite färska räkor

Mixa laxen, blanda i ägg och salt och mixa igen. Låt smeten vila i kylen ca 30 minuter. Starta ugnen på 175 grader. Blanda samman dill, senap& vinäger.

Ta ut färsen från kylen och blanda i grädde, lite i taget och mixa, tillsätt sist senaps blandning och kryddor.

Häll detta i en form, lägg på lock eller folie. Ställ i vattenbad mitt i ugnen ca 50 minuter. Svala ner den i kylen i minst 30 minuter. Skär sedan upp och servera på en bädd av babyspenat, coctailtomater, färsk sparris, citronskiva och lite dill, toppa med lite färska skalade räkor och servera romsåsen bredvid.

Romsås

6-8 portioner

Blanda 2 dl creme fraiche, 2 dl gräddfil, 0,5 dl majonnäs, gräslök, 1 burk stenbits rom, 0,5 tsk salt. Låt stå i kylen ett tag för bättre smak.

Enkla Laxburgare

4 portioner

500g laxfilé

1 ägg

1 msk citronsaft

Supersalt

Vitpeppar

2 msk finhackad purjolök

Smör/kokosolja att steka i

Dela laxen i mindre bitar och kör snabbt i en mixer/ matberedare tillsammans med citronsaft, ägg, salt och peppar. Det går bra att det finns med lite större bitar.

Rör ner den finhackade purjolöken i laxsmeten.

Forma till 4 laxburgare. Stek i stekpanna i smör/ kokosolja 3-4 minuter/ sida.

Servera med kokt broccoli, coctailtomater, grön sparris citronskiva och en god kall sås, tex aioli.

Laxpannacotta

8-10 portioner

3 gelatinblad

4 dl vispgrädde

½ krm chilipeppar

½ krm paprikapulver

1 tsk stött rosépeppar

1 dl turkisk yoghurt

150 g varm eller kallrökt lax

1 msk saft från citron

2 msk hackad persilja och dill

2 krm supersalt

Garnering:

10 färska räkor

Färsk dill

Citronskivor

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.

Låt grädden koka upp i en kastrull.

Ta kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen.

Låt grädden svalna något innan kryddorna och turkisk yoghurt tillsätts.

Låt grädden svalna något innan kryddorna och turkisk yoghurt tillsätts.

Lägg i den finhackade laxen.

Blanda i citronsaften, dill och persilja.

Fördela blandningen i små portionsformar eller fina glas.

Låt de stå kallt minst 2 timmar innan servering.

Detta går bra att förbereda dagen innan.

Gravad lax

Till 1 kg laxfilé:

2,5-3 msk salt

ev. 1-2 tsk grovstött vitpeppar

ev. fi nhackad dill

1. Dela laxfilén på mitten. Fördela och gnid noga in laxköttet med saltet.

2. Strö över peppar och rikligt med dill.

3. Lägg köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del.

4. Lägg laxen i en plastpåse, förslut den och lägg den på en tallrik.

5. Ställ tallriken i kylen och lägg ytterligare en tallrik ovanpå. Lägg eller ställ en tyngd ovanpå t.ex. en mortel.

6. Låt laxen gravas i c:a 3 dygn och vänd den 1-2 gånger per dygn.

7. När den är färdig, häll bort laken och skrapa bort peppar och dillen. Skär i tunna skivor.

8. Om laxen inte varit fryst innan gravning, bör den frysas innan man äter den.

Senaps sill

400-500 g urvattnade sillfiléer

½ dl dijonsenap eller annan osötad senap

1 dl vit balsamvinäger

1 tsk ättika

½ dl hackad dill

1 dl olja

  1. Skär sillfi léerna i c:a 2 cm skivor.
  2. Mixa senap, vinäger, ättika och dill i en matberedare eller vispa förhand eller med elvisp.
  3. Droppa försiktigt ner oljan under kraftig vispning.
  4. Rör ner sillen i senapssåsen och lägg den på en glasburk med lock.
  5. Låt stå i kylskåp 1 dygn innan du äter den. Håller sig c:a 2 veckor.

 

Sockerfri Löksill

4-500g urvattnad sillfilé

1 röd eller gul lök

1 dl vit balsamvinäger

1,5 dl vatten

2 msk ättika

10 kryddpepparkorn

1 lagerblad

1. Koka upp vinäger, vatten och ättika. Så fort den börjar koka, dra från spisen och låt kallna.

2. Lägg kryddpepparkornen och lagerblad i botten av en stor glasburk.

3. Skär sillfiléerna i c:a 2 cm skivor. Skiva löken i tunna skivor. Varva sill och lök i glasburken.

4. Häll över avsvalnade lagen. Om bitar av sillen sticker upp ovanför lagen, lägg något på som trycker ner den t.ex. en rostfri tesked. Sätt lock på burken.

5. Låt stå i kylskåp i minst 1 dygn innan du äter den. Håller sig c:a 2 veckor.