Dryck & Benbuljong

Smoothie med chaismak                 

2 glas
1-2 msk chiafrön
2 msk mandelsmör
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk kanel
1/4 tsk ingefära
1/2 krm kryddnejlika
ca:10 iskuber
Om man vill: 2 tsk honung och för fylligare smak häll i aningen kokosmjölk eller vispgrädde.
Blötlägg chiafrön i vatten en stund före, kör allt i blender, häll upp i glas och servera direkt,
pudra över kanel……      
    

Glögg    

3-4 koppar

1 liter björnbär och/ eller blåbär

2 dl vatten

2 kanelstänger

2 stjärnanis

2 pomeransskal

10 kryddnejlikor

1-2 msk finriven ingefära

Saft av 1 lime

Koka upp bär och vatten i kastrull. Lägg i alla kryddor och låt puttra 20 minuter. Ta ifrån värmen och rör ner ingefäran och limesaften, låt glöggen svalna. Sila genom en nätsil och värm på när den ska serveras. Önskas en sötare glögg rör ner lite honung.  Servera med flagad mandel eller blandade rostade och hackade nötter.

Smoothie                 

2-3 personer

1/2 liter Turkisk yoghurt

2 dl Mjölk

3 dl Blandade bär

½ tsk Vaniljpulver

1 st Avokado

Ev. banan/ mango/ äpple eller honung.

Blanda alla ingredienser utom mjölken i en mixer/shaker eller liknande, mixa.

Tillsätt ev. någon frukt för mer sötma alt. honung.

Späd med mjölk till lagom kosistens för drickfärdigt.

Häll upp i glas och dekorera med ½ skiva apelsin.

Detta receptet funkar också bra till att göra yoghurt, uteslut då mjölken för tjockare konsistens.

Boostande höstdryck

1,5 liter vatten
3 citroner
1 bit ingefära ca: 5 cm
Ev. mörk honung

Skär bort skalet från två av citronerna och skiva dem.

Skala och finhacka ingefära i småbitar eller riv den fint.

Mät upp 1,5 liter vatten i kastrull, lägg ner citronskivorna och ingefära.

Gör ett uppkok på spisen och när det kokt upp ta bort kastrullen från plattan och låt detta dra tills det svalnat. Sila därefter bort citronerna och ingefära. Pressa i saften från den 3:e citronen. Och om man vill tillsätt honung. Servera ljummet, svalt eller värm på igen och servera som hett te. Håller ca: 3 dagar i kyl.

Äggmjölk

ca: 1/2 liter

2-4 ägg
4 msk kokosfett med/ utan smak eller 50 g smör
3 dl kokande vatten
1 krm vaniljpulver, kakao eller kanel

Mixa äggen med stavmixer. Tillsätt fettet i mindre bitar och ev. smaksättning, alternativt smält fettet först i kastrull eller micro om man vill ha en ännu varmare äggmjölk. Häll i 3 dl kokande vatten och mixa med mixerstav tills allt blandats. För krämigare äggmjölk välj enbart äggulan istället för hela ägget.

Kalkonbuljong

1 kalkonklubba

Raps eller olivolja

Tamarisoja

Supersalt o peppar

1 gul eller röd lök

Örtkryddor som t ex; persilja, basilika, dragon, rosmarin mm.

Blanda kryddorna, lök, olja och soja i en plastpåse, lägg i kalkonklubban och marinera i 1-2 dygn.

Ta upp klubban från plastpåsen och lägg i en stekgryta med hög värme så att en får gyllenbrun runt klubban.

Häll på vatten 5-6 dl, kvistar av persilja, lök och morot, och marinaden låt detta stå och småputtra 2-3 timmar. Häll på lite mer vatten efter ett tag.

Ta upp klubban och reducera buljongen ytterligare 1 timme.

Här har du en perfekt benbuljong med god smak!

Passar att dricka i kopp som buljong en kall höst dag och gott tillsammans med några bitar fröknäcke, smör och brie ost samt krispiga grönsaker.

Detta ger ett skydd och stärker ditt skelett/ dina ben då det innehåller kollagen, samt bra för att stärka din mage och tarm!