Bröd, bakverk och lyx

Choklad bullar

12-15 stycken
1,5 dl blandade nötter (cashew, hassel, valnöt) & mandlar
12 st dadlar urkärnade
2 msk kakaopulver (raw)
1-3 msk kokosgrädde/ vispgrädde eller vatten
1 tsk vaniljpulver
Att rulla i : kokosflingor, bipollen och/ eller lin & sesam frö
Mät upp mandel och nötter. Lägg i mixer/matberedare och mixa till mjölig konsistens utan hela bitar.
Kärna ur dadlar och lägg med i nötmjölet mixa en stund tills dadlarna blivit i småbitar och till en smet
Tillsätt kakao och vaniljpulver och lite av vätskan till lagom konsistens.
Ställ i kyl om smeten är lite våt och rulla dem runda till bollar. Häll upp kokos, bipollen, sesam eller linfrö på en tallrik och rulla dem i.
Choklad bullarna går bra att frysa

Hallonfromage

4 portioner
2 dl frysta hallon (går att byta ut med andra bär)
2 gelatinblad
2 ägg
2 msk honung
2 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
1 tsk citronsaft
Citronmeliss till garnering
Mixa hallonen med stavmixer. Spara några hallon till garnering
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter
Separera gulor från vitor och lägg i två bunkar. Blanda gulorna med honung om du vill ha sötare smak.
Vispa vitorna till hårt skum och vispa därefter gulorna i 4-5 minuter med elvisp.
Vispa grädden i separat bunke. Lägg upp lite av den vispade grädden i en separat skål till garnering. Ta upp gelatinet från vattnet. Lägg gelatinet i kastrull och låt smälta på svag värmetillsammans med citronsaft och vaniljpulver.
Blanda gelatinet med hallonpurén i en bunke. Rör ner hälften av grädden i äggulorna och tillsätt hallonpurén. Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggviteskummet. Fördela hallonfromagen i små portionsglas. Låt stelna i kylskåp någon timme före servering. Servera med en klick vispad grädde och toppa med färska hallon och citronmeliss.

Pumpa & bovete bars

15 bars

3 dl pumpakärnor
2,5 dl kokosflingor
1 dl chiafrö
1 dl solrosfrö
2 msk bipollen (kan uteslutas)
20 urkärnade dadlar
1 dl kokosolja med eller utan smak
4 msk raw kakao
1 tsk vaniljpulver
1 dl boveteflingor (går också att använda havregryn)
2 msk vallmo eller hampafrö

Dekoration:
1 dl pumpakärnor

Blanda de torra ingredienserna (utan boveteflingor och vallmofrö)i en matberedare och mixa på hög hastighet. Men inte för mycket, låt gärna några lite större bitar vara kvar.
Häll allt i en egen bunke och ställ till sidan.
Lägg sedan de blöta ingredienserna i matberedaren (dadlar och kokosolja) och mixa till puré, detta kan ta ett tag, ev. behöver man tillsätta lite vatten för att få det till smidig puré.
Häll de blöta ingredienserna i de torra och tillsätt bovete och vallmo eller hampafrö, blanda detta ordentligt till en ”massa”/ smet. Blir smeten för hård kan man tillsätta lite vatten även här.
Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt 20 x 30 cm, och platta till så det blir kompakt.
Strö över några pumpakärnor och ställ i kyl minst 30 minuter så det stelnar.
Skär upp i sneda snittar eller stänger, slå in dem i papper.
Förvara i kylskåp ställ fram strax före servering.
Håller ca 1 vecka i kyl.

Jordgubbs Cheesecake        

10 portioner

1,5 dl solroskärnor

1,5 dl riven kokos

¼ tsk supersalt

5 dadel eller 1 msk honung

3 msk smör mjukt eller smält

Använd matberedare och lägg ner urkärnade dadlar och mixa, ta ur dem från skålen, lägg i solroskärnor och kokosflingor i matberedaren och mixa dessa. Blanda ihop dadelmoset eller om du väljer honung ska det tillsättas med de mixade kärnorna och kokosen. Häll ner salt och därefter mjukt eller smält smör. Kör runt så det blir en smulig massa.

Använd en rund avtagbar form och klä med bakplåtspapper i botten. Lägg massan i och tryck ut så den täcker botten.

Fyllning nr 1 Jordgubbsfromage (se separat hallonfromage recept nedan) Bred fromagen på botten i formen till ett jämt lager, använd en sked för att få ut smeten jämt.

Ställ i kylen och gör under tiden fyllning 2.

3 dl färska jordgubbar

Ev. 1 msk honung för mer sötma till jordgubbarna.

1 stor burk creme cheese typ philadelphia

2 dl vispgrädde

1-1 ½  tsk vaniljpulver

Och/ eller 1 tsk honung om du önskar sötare smak

Mosa jordgubbarna, tillsätt om du vill honung för mer sötma.

Vispa creme cheese med vispgrädde och vaniljpulver till tjock fluffigt.

Ta ut kakan från kylen och bred på jordgubbsmoset.

Bred därefter på creme cheese smeten.

Lägg några färska skivade jordgubbar på och ställ in i frysen ca 4 timmar.

Låt kakan stå framme minst 20 minuter före servering.

 

 

 

Bärmuffins

9-12 stycken (beroende av vilken storlek på form som används)

2 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

2 bananer

2 ägg

20 frysta/ färska hallon och/ eller blåbär

Kokosolja till formarna

Börja med att ställ ugnen på 200 grader.

Mät upp de torra ingredienserna.

Mosa bananer och rör ihop med ägg tillsätt de torra ingredienserna.

Ställ muffinsformar som är penslade med kokosolja i en muffinsform för ugnen, eftersom smeten kan bli ganska lös.

Klicka ut smeten i formarna. Toppa med hallon eller/ och blåbär

Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Bovetebullar

12 stycken

25g jäst

5 dl fingervarmt vatten

200g keso

1 finriven morot

1 tsk supersalt

2 tsk honung

½ dl solros, pumpa eller sesamfrön

30 g fiberhusk

10 g linfrö

100g krossat bovete eller boveteflingor

140g bovetemjöl

60g rismjöl

Pensling:

Vatten, ev. lite bovete flingor

Lös jäst, salt, honung i vatten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt i ca 5 minuter, använd bakmaskin eller elvisp. Täck bunken med plastfil och låt jäsa i 1 timme. Värm ugnen till 175 grader varmluft. Forma degen till små bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten, strö över bovete flingor.

Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Sänk ev. värmen lite i slutet om de börjar bli mörka. Låt svalna helt före servering.

Superbröd   

2 limpor
Del 1

50 g jäst

2 tsk honung

6 dl ljummet vatten

4 dl hirsflingor

3 dl boveteflingor

1,5 dl finhackade torkade aprikoser

Smula jästen i en degbunke och rör ut med honung och ljummet vatten. Tillsätt hirs och boveteflingor samt aprikoser. Låt stå i en bunke täckt med lock i 1 timma.

Del 2

2 kokta kalla potatisar

5 dl ljummet vatten

4 dl solrosfrön

2 dl linfrön

1,5 dl sesamfrön

5 dl bovetemjöl

6 dl rismjöl

1-2 tsk brödkrydda eller malda fänkålsfrön

2 tsk supersalt

3 msk kokosolja för pensling

När degen jäst färdigt lägger du i resten av ingredienserna. Mosa potatisen först med en gaffel. Kör degen i 10 minuter med matberedare på medelhastighet. Det går bra att köra med elvispens degkrokar.

Klä 2 stycken avlånga brödformar med bakplåtspapper och häll i degen. Grädda först i 50 minuter på 100 grader. Pensla bröden med kokosolja. Höj därefter temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare i 50 minuter.

Ta ut bröden från formen och dra av pappret. Låt svalna på galler under bakduk.

Bröden går bra att frysa.

Nötbröd

1 avlång form

200g linfrön

50g sesamfrön

50g hasselnötter

50g mandel

50g fiberhusk

2 tsk bakpulver

1,5 msk brödkrydda

Mixa allt detta till ett fint mjöl!

50g smält smör

1 dl cremé fraiche

250g keso

6 ägg

Blanda ihop till en smet

Häll i mjölblandningen i smeten och rör ihop till en ”deg”.

Häll i en bakplåtsklädd avlång form, strö ev. över solroskärnor.

Grädda 60-80 minuter, 175 grader. Känn med en sticka att brödet är torrt inuti.

Ta ut och lossna från formen, låt svalna på galler.

Skiva upp och servera till soppa, frukost eller dela skivorna diagonalt och lägg på en klick räkröra och servera som förrätt. Nötbrödet går också bra att frysa.

Fröknäcke

ca: 25-30 bitar

1, 5dl linfrö

0,5 dl chiafrö

0,5 dl sesamfrön

1,5 dl pumpakärnor

1,5 dl solrosfrön

2 dl vatten

1-2 tsk supersalt

Ugn ca: 150 grader

Mät upp alla fröer i en bunke, tillsätt salt, häll på vatten så att det täcker.

Låt det svälla i ca:1 timme.

Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper, till ett jämt lager.

I ugnen ca 35-45 minuter, känn på knäckebrödet innan du tar ut det så att det är ”torrt”

även i mitten

Bryt i lagom stora bitar.

Förvara i en plåtburk.

 

Lyxig nötkaka

Har lagt in boveteflingor i detta recept, men är man inte så känslig går det också bra att använda havregryn.

Mixa 100g nötter(valnötter och/ eller pekannötter)

12 dadlar

½ dl boveteflingor

1 msk kakaopulver

ca: 1 msk vatten

blanda till en smet. Tryck ut i en form med löstagbar kant ca 10×35 cm.

Mixa 1 dl cashewsmör(=mixade cashewnötter, naturella eller rostade)

1 dl boveteflingor

½-1 msk honung

¾ dl vatten

1 krm flingsalt till krämig konsistens.

Bred detta på nötbotten.

Smält ½ dl kokosolja, låt svalna lite

blanda 1 msk honung

1 msk kakaopulver

1 krm supersalt till en glasyr.

Häll över kakan, ställ i kylskåp och låt svalna . Garnera med hackade nötter, solros och pumpakärnor, eller torkade gojibär. Skär i trekantiga småbitar och servera som lördags lyx.

Nötkaka med pepparkaksmak

6 dl cashewnötter

15-20 dadlar

1-2 msk vatten eller kokosolja

3 tsk pepparkakskrydda

Lägg nötterna i en mixer och kör en stund. Lägg därefter i urkärnade dadlar och mixa tillsammans, blanda i krydda och därefter vatten eller kokosolja till lagom konsistens. Ta ut från skålen och rulla till en lång smal rulle, skär sedan i lagom stora kakbitar, hacka nötter och dekorera med ovanpå.

Avokadoröra med bär

2 portioner
2 mogna avokado
1 dl turkisk yoghurt
Saft av ½ citron
1 tsk vaniljpulver
2 dl jordgubbar
2 msk nötter tex: cashew, valnöt, pistage

Dela och gröp ur avokadon, lägg i en mixer eller skål.
Tillsätt turkisk yoghurt, citronsaft och vaniljpulver. Mixa allt och lägg sedan upp i två serveringsglas. Mosa jordgubbar och lägg ovanpå, toppa med hackade nötter.

Hemlagad glass            

4 portioner

6 äggulor

2 msk honung

4 dl vispgrädde

2 krm vaniljpulver

Smaksätt med

1 msk kakaopulver

eller

1 dl hallon

2 krm lakritspulver

Eller

Hackad mango och jordgubbe

Eller

Banan tillsammans med ett par rutor hackad mörk choklad

Vispa äggulor och honung med elvisp till skum.

Vispa därefter grädden till lös konsistens, blanda i vaniljpulver.

Häll detta i glassmaskin och tillsätt smak efter önskemål.

Lägg upp i portionsformar, ställ i frysen ett par timmar före servering.

Nötmüsli

Drygt 1 liter:

1 dl Hela linfrön

½ dl Psyilliumfrö

½ dl chiafrön

2 dl Solrosfrön

1 dl sesamfrön

1 dl Grovt hackade hasselnötter

1 dl Hela hasselnötter

2 dl Mandelspån

1 dl cashewnötter

1 dl hela skalade mandlar

1 påse grovt hackade paranötter (för att få dagsbehovet av selen)

Kanel om du önskar. Lägg allt på en plåt, ringla ev. över lite flytande honung, lite rapsolja, rosta i ugnen ca 175 grader, 15 minuter

Detta är en bas som man kan göra det går så klart att variera nötter och frön hur man känner och har hemma med olika mått och mängd.

Matmuffins

16 stycken

8 ägg

1 dl keso

1 dl riven ost

1 dl vispgrädde

1 tsk bakpulver

En nypa supersalt och peppar

Oregano

Ev. 1 msk tomatpuré eller 8 körsbärstomater

För matigare muffins kan man lägg i strimlor från rökt kalkonbröst, fetaost, korvslantar, salami mm….

Starta ugnen 200 grader.

Blanda ägg, keso, riven ost och grädde. Vispa ihop och tillsätt sedan kryddor, bakpulver och ev. tomatpuré och blanda.

Halvera körsbärstomater och lägg i muffinsformar och klicka därefter ut smeten i muffinsformar som står i en ugnsmuffinsform (det blir en lös smet).

Grädda mitten av ugnen ca 15 minuter.

Servera som mellanmål med krispiga grönsaksstavar: gurka, blekselleri, morot och körsbärstomater.