Goda tillbehör & Blandade rätter

Hemgjord majonnäs

1 helt ägg
1tsk dijonsenap
1 krm supersalt
lite vitpeppar
1 tsk-msk citronjuice
2 dl raps eller olivolja, (väljer du endast kallpressad olja ger denna mycket smak och man kan behöva vänja sig vid smaken, ett förslag är att blanda kallpressad och raffinerad för att prova dig fram).
Tänk på att ha samma temperatur på alla produkterna före beredning.
Dela ägget i en bunke med höga kanter. Tillsätt övriga ingredienser utom supersalt och peppar, mät upp oljan och häll i en fin stråle kör samtidigt med stavmixer på maxfart.
Tillsätt kryddor efter smak och tycke.
Häll i glasburk, hållbar 1 vecka i kylen.

Cashewnötsröra / pesto

4 portioner
100g cashewnötter
30g färsk spenat
½ kruka färsk mynta
1 dl olivolja, gärna med citronsmak
Saften av ½ citron(efter smak)
1 dl riven parmensanost
Salt och peppar
Blötlägg nötterna i kallt vatten, över natten.
Häll av vatten och mixa nötterna med spenat, mynta, olivolja och citronsaft.
Tillsätt parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
Servera en klick till grillat eller fisk.

Guacamole

4 portioner
2-3 avokados
Saft från citron
Supersalt
Cayennepeppar
Finmald svartpeppar
Gröp ur avokadon, lägg i matberedare alt. i en bunke och mixa med gaffel. Smaka av med citronsaft och kryddor.
Servera som tillbehör till en god bit kött eller köttfärsrätt

Aioli med apelsinsmak

4 portioner
2 dl cremé fraiche
2 dl majonnäs
4 st pressade vitlöksklyftor
(Saft från pressad apelsin.)
Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och ev. apelsinsaft.

Egen Bbq-sås Ca: 5 dl

2 gul och/eller röd lök
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
4 msk tomatpuré
2 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
500 g krossade tomater
½ dl soja ex. tahini
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken och vitlöken i olivolja, tillsätt tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
Tillsätt därefter vinäger, senap, tomater och soja. Önskas lite sötma kan man tillsätta en aning honung mot slutet.
Koka sakta i 20-25 minuter. Det går att variera smaksättningen med olika örtkryddor såsom timjan, rosmarin, basilika, persilja, eller smaksätt med ingefära, citrongräs, chili, kanel, kardemumma eller liknande.Denna sås är god som tillbehör till grillat och stekt kött, kyckling, eller kalkon.

Rom sås

6 portioner
Blanda 2 dl creme fraiche, 2 dl gräddfil, 0,5 dl majonnäs, gräslök, 1 burk stenbits rom, 1/2 tsk salt. Låt stå i kylen ett tag för bättre smak.

Örtsås

4 portioner
4 sardiner
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
Mixa dessa tillsammans.
Mixa därefter
2 tsk dijonsenap
Saft från ½ citron
2 dl ruccola
1 kruka basilika
Bladpersilja
Blanda tillsammans och smaksätt med supersalt och peppar.

Sockerfri marinad till grillat & övrigt kött

1 msk tomatpuré
1 dl olja raps/ oliv gärna med smak
2 msk tamari soja
2 tsk supersalt
1 msk riven ingefära
2 tsk grovmalen svartpeppar
2 msk rödvins vinäger
Blanda alla ingredienser i en bunke eller i plastpåse. Lägg ner det köttet du vill marinera och låt det gärna ligga ett dygn i kylen innan du grillar/ steker.

Pumpasoppa

4 portioner
1 mellanstor pumpa och eller butternut squash Ca.600-700 gram ”pumpakött”
1 gul lök
1 msk smör/ kokosolja
1 -2 dl kokosmjölk eller vispgrädde
6 dl benbuljong (se recept nedan)
½-1 tsk supersalt
1 krm svartpeppar
1 bit riven ingefära
1/2 tsk chilipulver
Ställ ugnen på 225 grader.
Dela pumpan och skär av skalet, dela pumpaköttet 2×2 cm stora tärningar, räkna ungefär 600-700 gram kött.  Lägg tärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in pumpaköttet i ugnen och låt steka ca 15 minuter, tills bitarna börjar få färg.

Använd kärnorna till att rosta. Lägg dem på en plåt för sig, dra av trådarna så kärnorna rostas, salta dem med supersalt innan de ska rostas.
Ställ in dem i ugnen att rostas när du tar ut pumpaköttet från ugnen. Låt kärnorna rostas ca 15 minuter, ta ut och rör runt efter en stund.

Skala och hacka lök under tiden köttet är i ugnen.
Lägg löken i en stor kastrull med smör/ kokosolja.  Låt löken bryna på till gyllenbrun färg.
Häll därefter ner ”köttet” från pumpan i kastrullen.
Låt det koka ihop ett par minuter, häll i benbuljongen och puttra  10 minuter.
Ta kastrullen från plattan, mixa med stavmixer till puré, späd med kokosmjölk eller grädde och smaksätt med supersalt, peppar, riven ingefära och chilipulver.

Servera med de rostade pumpakärnorna och en bit superbröd (finns recept under fliken bröd & bakverk)

Slow-cooked kalkonklubba & Benbuljong

1 kalkonklubba Ca: 600 gram
Marinad:
2 msk tamarisoja
2 tsk supersalt
1/2 tsk svartpeppar
1 dl oliv eller rapsolja med smak ex: citron, basilika eller ramslök
1 msk vinäger (röd, balsam eller vitt vin)
1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta

Till buljongen:
2 gula lökar delad i bitar
2 morötter skurna i bitar
2 palsternacka i bitar
10 vitpepparkorn
10 svartpepparkorn
2 lagerblad
Ett par kvistar färsk persilja eller andra örter
6-8 dl vatten
Blanda marinad och lägg kalkonklubban i denna ett par timmar.
Hetta upp en gjutjärnspanna med smör eller olja.
Bryn kalkonklubban runt om så att den får färg.
Tillsätt därefter 6-8 dl vatten, grönsaker och kryddor och lägg på lock
Sänk temperaturen på plattan så att klubban bara småkokar, späd eventuellt med mer vatten under tiden klubban puttrar. Låt puttra 3-4 timmar tills köttet är mjukt och mört.
Ta upp köttet och låt svalna en stund, lossa därefter köttet från benet.
Spara buljongen till ett senare tillfälle. Går bra att frysa in.
Servera kalkonköttet med en krispig sallad, pumpakräm/sås, guacamole, rödbetor.
Toppa med rostade pumpakärnor och palsternacka.

Gratinerat blomkålsmos

4 portioner

1 blomkålshuvud ca: 600g

½ burk färskost (créme cheese)

½ tsk supersalt

1 krm svartpeppar

2 dl riven ost gärna med mycket smak

Valfritt: 2 dl tärnat stekt kött tex: skinka, kalkonbröst, kycklingfilé, bacon

 

Värm ugnen till 200 grader

Dela blomkålshuvudet i småbuketter, lägg i kastrull med vatten och låt koka tills de är mjuka 12 -15 minuter beroende på storleken på blomkålen.

Häll av vätskan på blomkålsbuketterna, använd stavmixer eller elvisp och gör till ett mos, smaksätt med supersalt, peppar och färskost.

Lägg upp moset på en ugnsfast form.

Lägg det tärnade köttet ovanpå moset och den rivna osten.

Gratinera i ugnen 15 -20 minuter.

Strö persilja över före servering

 

Soppa med rostad tomat                                      

4 portioner

500 gram tomater halverade på längden

250 gram körsbär eller romantica tomater, halverade på längden

3-4 vitlöksklyftor

1 msk kokosolja/ smör

1 tsk supersalt och nymalen svartpeppar

1 tärnad gul eller rödlök

1 röd paprika

75 g babyspenat

½ chilifrukt

1-2 msk tomatpuré

4 dl benbuljong (av fågel, nöt, fläsk)

2 dl färsk basilika

Valfritt: 2 dl crème fraiche

Värm ugnen till 225 grader.

Lägg de skurna tomaterna med kärnsidan uppåt i en ugnsform.

Skala vitlöksklyftorna och tryck med kniven så de blir mosade, lägg dem i formen. Ställ in i ugn ca 25 minuter, låt de stå till tomaterna är gyllenbruna och rostade. Under tiden tomaterna rostas:

Hetta upp olja eller smör i kastrull. Lägg ner den skurna löken, chili, babyspenat, paprika och låt fräsa, tillsätt tomatpuré efter ett tag och fräs med till grönsakerna blir lätt mjuka.

Häll på benbuljong, salt och peppar. Låt sjuda med lock 15 minuter.

Ta ut tomaterna från ugnen häll ner i soppan och tillsätt hackad basilika, spara 1 msk till garneringen. Låt sjuda 2-3 minuter.

Använd stavmixer/matberedare och mixa ihop soppan.

För krämigare konsistens blanda i crème fraiche och koka upp soppan igen.

Häll upp i soppskålar, strö över riven eller hyvlad parmesanost.

Servera soppan med fröknäcke & crackers med en klick smör.

Zucchinisoppa med svamp                                   

3-4 portioner

2 msk vegetabilisk kokosolja

200 g svamp skivad (gärna skogssvamp)

½ dl hackad ramslök eller 2-3 pressade vitlöksklyftor

1 dl hackad rödlök

Ev. några blad färsk hackad salvia

4 små eller 2 stora tärnade zucchini

2-3 dl benbuljong

3 dl kokosmjölk

1 tsk supersalt och nymalen svartpeppar

Saft från ½ citron

1 bit hackad ingefära

Önskas soppan mer matig kan man lägga till strimlad rökt kalkonbröst eller skivad stekt kalkonkorv och servera i soppan.

Förbered alla grönsaker med att hacka, tärna och skiva.

Värm upp en stor kastrull med kokosolja.

Bryn olika löksorter ev. salvia och svamp tills de får en gyllenbrun färg ca 7-8 minuter.

Tillsätt tärnad zucchini, benbuljong, supersalt och peppar, låt puttra 10-15 minuter under lock.

När soppan har kokt färdigt och grönsakerna har mjuknat tillsätt kokosmjölk, citronsaft och ingefära efter egen smak.

Mixa soppan med stavmixer och smaksätt ytterligare om så önskas.

Gott med en bit fröknäcke eller rostade pumpakärnor.

Pizza på zucchinibotten

2-4 portioner

Botten:

8 dl riven färsk zucchini (1 stor eller 2 små)

1 dl riven mozzarella

¾ dl mandelmjöl

½ dl riven parmesan

1 tsk torkad oregano

½ tsk vitlökspulver

Aningen supersalt

1 vispat ägg

Tomatsås:

Köp färdig eller Gör din egen med

1 burk krossade tomater

1 msk smör/kokosolja

½ finhackad rödlök

2 stora vitlöksklyftor (pressade)

Supersalt och peppar

 

Förslag till topping:

1 bit mozzarella, parmesan

10 färska basilika blad

Kalkonbacon

Salamiskivor

Pricuttoskivor

Tonfisk i vatten (avrunnen)

 

Ugn 225 grader

Finriv eller hacka (i matberedare)zucchini och lägg i en skål, ställ skålen i mikrougn på full effekt 5 minuter vänd sedan ner den varma zucchinin i durkslag och låt svalna.

Gör tomatsåsen  (om du inte väljer en färdigköpt)

Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna, hetta upp en kastrull med kokosolja/smör, lägg ner lök o vitlök, låt svettas till mjuka men ingen färg.

Häll ner krossade tomater koka ihop en stund, smaka av med kryddor.

Använd en handduk och lägg zucchini”hacket” i handduken och pressa ut vätska eller använd baksidan på handen och  tryck ut i durkslaget så mycket vätska som går. Lägg zucchinihacket i en skål och tillsätt övriga ingredienser till en deg.

Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar och dela zucchini”degen” på dessa till runda former, inte för tunna då kan de bli brända. Ställ i ugnen tills degen blir gyllenbrun ca 12-15 minuter)

Ta ut från ugnen och lägg på tomatsås och dina val av topping. Sätt in i ugnen igen och grädda 5 minuter tills osten smält och pizzan fått fin färg.

Servera med färsk vitkål marinerad med olivolja, vit balsamvinäger, supersalt och peppar.

Blomkålspizza                  

1-2 portioner

1 blomkålshuvud (ca 600g) rivet

½ msk basilika hackad

½ msk persilja

1 ägg

1 dl mozzarella hackad eller riven (plus 1 bit till topping)

1 dl parmesan riven (plus 1 dl till topping)

1 tsk supersalt

¼ tsk peppar

Ställ ugnen på 200 grader

Riv blomkål först därefter mozzarella och parmesan i matberedare, blanda med ägg, finhackade örter, salt och peppar

Blanda till en tjock smet och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper, forma till en cirkel ca 1 cm tjock.

Ställ i ugnen 10-12 minuter, ta ut från ugnen och toppa med varierande protein alternativ och grönsaker tex:

Skivad mozzarella

Skivad tomat

Skivad svamp

Paprika i strimlor

Avsluta med 1 dl riven parmesan och 1 tsk torkad oregano, ställ tillbaka i ugnen och gratinera tills osten har smält. Låt svalna och dela i bitar före servering.

Gott att servera till är en fräsch avokado, gurka och tomatsallad

Zucchinispagetti

Hyvla en zucchini med osthyvel, släpp ner i kokande lättsaltat vatten ca 5 sekunder.

Det ska vara lite krispigt, annars blir det bara degigt.

Häll av i durkslag. Servera som spagetti.

Strö över lite flingsalt och ringla över en god oliv eller rapsolja gärna med smak av citron.

Blomkålsmos      

3-4 personer

1 blomkålshuvud

(ev. några potatisar)

1/2-1 dl grädde

smör

salt, peppar

ev. muskot eller färska örter

Skala potatisen och kok nästan färdig. Dela blomkålshuvudet i små buketter.

Lägg i blomkålsbuketterna i slutet (ca 7 minuter kvar av koktiden.)

Häll av kokvatten och mixa med en mixerstav, tillsätt grädde och smör till önskad konsistens

Krydda med salt och peppar och ev. muskot och örter

Detta är ett bra recept då man ”trollar in lite grönsaker” i middagen.

 

Bovetebiffar  

6 biffar

2,5 dl boveteflingor

2,5 dl riven ost

2,5 dl morot/ palsternacka

2 ägg

salt och peppar, ev. örtkryddor

Riv morot och palsternacka

Blanda samman alla ingredienser, krydda med salt och peppar och örtkryddor ex. persilja, basilika, rosmarin, dragon.

Stek biffarna i koksolja eller smör tills de får gyllenbrun färg.

Serveras som tillbehör istället för potatis, ris eller som huvudrätt med en god fräsch sallad och cremé fraiche smaksatt med riven ingefära och lime.

Pajskal 

4-6 portioner         pajform 22 diameter
3 dl mandelmjöl
½ dl sesamfrö
1 msk fiberhusk
1 tsk supersalt
40 g smör
1 ägg

Mixa ihop sesamfrön och mandelmjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en pajdeg. Tryck ut i pajformen och nagga med gaffel, ställ i kylen ca: 30 minuter. Starta ugnen till 175 grader, grädda pajskalet i 8 minuter tills det fått färg. Höj graderna till 200 för att grädda pajen.

Lägg i valfri fyllning.

Förslag på fyllningar:
Kalkon och ost
200 g strimlad kalkonskinka
200 g riven smakrik ost

Vegetariskt alternativ:
8 delade körsbärstomater                                                                                                                             ¾ dl delade svarta oliver
Basilikablad
200g tärnad fetaost
1 skivad rödlök

Fyllning med köttfärs:
300 g kalkonfärs
1 riven gul lök
1 klyfta vitlök
1 tsk supersalt, ½ tsk peppar
½ tsk paprikapulver
3 msk tomatpuré, 1 dl krossade tomater
Färsk basilika, babyspenat och persilja
Kokosolja eller smör att steka i
Bryn färsen i kokosolja/ smör. Blanda i riven lök, pressad vitlök och kryddor.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och späd med vatten. Låt detta koka samman i minst 15 minuter under lock. Hacka de färska kryddorna och blanda ner när köttfärsen är klar.

Häll därefter över äggstanning:

4 vispade ägg
2 dl grädde
1-2 dl riven smakrik ost
Blanda också i kryddor ex: supersalt, peppar, paprikapulver, vitlök eller oregano.
Grädda ca: 20-25 minuter tills pajen fått en gyllenbrun färg i 200 grader.
Servera med en god fräsch sallad och en smakrik dressing gjord på oliv/rapsolja och örter.

Pizza                 

6-8 portioner

8 ägg

1 burk Philadelphia ost

6-8 dl riven ost

2 dl grädde

2 tsk supersalt

1/2 tsk peppar

2 tsk torkad oregano

2-3 msk tomatpuré

Dela och vispa ihop äggen, tillsätt supersalt, peppar, oregano och tomatpuré. Blanda sedan i grädde, riven ost och Philadelphia till en smet. Häll smeten på en braspanna klädd med bakplåtspapper i botten, grädda 15 minuter 150 grader. Ta ut och välj eget pålägg och lägg på, här kommer lite förslag  bl a: att lägga på

1 paket Bacon i strimlor

2 kalkonkorvar med smak skurna i slantar

1-2 dl brynt köttfärs

2-3 tomater skurna i skivor

12-15 svarta skivade oliver

1 rödlök skuren i ringar

1-2 dl riven ost

Ställ in i ugnen igen i ungefär 20 minuter till och höj värmen till 175 grader så det blir en gratinerad och gyllenbrun yta.

Vid servering lägg på delade körsbärstomater, färsk basilika och oregano.

Servera med en krispig sallad av färsk strimlad röd och vitkål, strimlad rödbeta och tunna slantar av zucchini……

Grönsaksgratäng

500 g rotfrukter ( ex: morot, palsternacka, rotselleri, kålrot)

1,5 dl mjölk

1,5 dl grädde

1 gul lök

0,5 dl skivade svarta kalmata oliver

0,5 dl soltorkade tomater

½ kruka färsk basilika, strimlade blad

Supersalt och peppar

Koka grädde och mjölk tillsammans med rotfrukterna och skivad gul lök.

Låt sjuda 10 minuter, tillsätt oliver, tomaterna och basilika, smaka av med salt och peppar.

Häll i en ugnsfast form, strö ev. över lite riven ost, grädda färdigt i ugnen 150 grader ca 45 minuter, känn så att rotfrukterna är mjuka.

Gratinerad zucchini och paprika

4 portioner
2 zucchini
2 paprikor
Köttfärs (går bra att använda köttfärs som finns i pajreceptet)
2 dl riven ost
Oregano

Dela zucchinin på längden, gröp ur kärnhuset så det blir en skåra. Lägg dem i en ugnsfast form. Ställ in zucchini 5- 8 minuter i ugnen så det blir mjuk.
Lägg färdiglagad köttfärs i skåran, strö över oregano och riven ost.
Dela paprikorna i halvor och ta ur kärnhuset, fyll också dem med köttfärs och strö över oregano och riven ost.
Gratinera i ugnen 200 grader ca 10 minuter.
Servera med en krispig sallad och en god dressing.

Enkel broccolisoppa                          

4 portioner

2 broccolistånd ca 500g

1 gul lök

2 msk kokosolja

1 liter vatten

1 dl buljong från grönsaker eller kött

1 tsk supersalt

1 nypa malen svartpeppar

1 burk kokosmjölk 400g

2 dl finriven parmesanost

12 skivor kalkonbacon

Dela broccoli med stjälken i bitar. Skala och finhacka löken. Hetta upp kokosolja i en kastrull, fräs den hackade löken i kastrullen 2-3 minuter utan att den tar färg. Lägg därefter i broccoli, vatten och buljong. Låt koka under lock 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och mixa soppan slät, häll i kokosmjölken, parmesanosten och mixa med, smaka av med salt och peppar.

Knaperstek kalkonbacon i strimlor och lägg ovanpå vid servering.

Det smakar också bra med en klick créme fraiche och en liten kvist persilja.

Fröknäcke bredvid för en god krispighet passar bra till denna soppa.

Pumpa kräm/sås

4-6 portioner
1 pumpa
1 gul lök
1 msk smör/ kokosolja
1 dl grädde alternativt kokosmjölk
2 dl benbuljong (recept ligger i början på sidan)
½ tsk supersalt
1 krm svartpeppar

Ställ ugnen på 200-225 grader.
Dela en pumpa och skär av bitar från ”köttet”, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ca 500-700 gram ”kött”.
Lägg pumpa kärnorna för sig själv på en plåt. Dra av trådarna så kärnorna blir för sig själv, salta dessa innan de ska rostas.
Ställ in pumpaköttet och låt steka ca 15 minuter, tills bitarna börjar få färg.
Ställ sedan in saltade pumpakärnor och låt dessa rostas ca 15 minuter, ta ut rör runt efter en stund.
Skala och hacka en lök under tiden och lägg i en kastrull med smör/ kokosolja.
Låt löken bryna på till gyllenbrun färg.
Häll därefter ner köttet från pumpan.
Låt detta koka ihop, späd med lite buljong från kalkonklubban. Låt koka ca 10 minuter.
Ta från plattan och mixa med stavmixer till puré, späd med grädde och smaksätt med supersalt och peppar.